SPIJKER - Studenten pleiten voor opbreken TB kartel

14 December 2017Expocie

Studenten aan de Technische Universiteit Delft zien het steeds meer om zich heen, de kartel vorming. Aan de meeste faculteiten valt dit nog binnen de perken met één uitzondering hier op, Technische Bestuurskunde. Zo zou er een klein select groepje TB’ers alles bepalen.

Er is recent naar buiten gekomen dat deze selecte groep vaak uit zo’n 6 ‘studenten’ bestaat, vaak bekleden zijn dan ook de hogere functies binnen de faculteit. Deze functies draaien dan ook rond in hun zogenoemde baantjescarrousel. Dit is niet alleen slecht voor studenten die ook hard hun best doen om ergens binnen TB te komen, want als het op deze manier door gaat zal uiteindelijk de hele studie kunnen verdwijnen zeggen specialisten.

Ongemerkt handelen deze studenten alleen uit eigen belang, dit valt nog vaak goed te verdoezelen door hun communicatieve vaardigheden. Zelfs de Raad van Bestuur die hen zou moeten controleren bestaat weer uit oud bestuursleden. Zo zou het bestuur handelen in naam van de student, wie één dag rondloopt op de faculteit heeft al snel door dat ze niet meer doen dan de hele dag op hun zogenoemde ‘hok’ zitten. Dit hok is gevestigd in de B vleugel van de faculteit in een met lavendel geur gevulde ruimte. Een vleugel schijnt zelfs ook nog onderweg te zijn, voorlopig doen ze het nog met Mario Kart. Wat leidt tot het volgende knelpunt, tijdens Mario Kart toernooien stijgen deze personen altijd uit boven de rest door de vele oefening die ze gehad hebben. Daarnaast hebben deze zelfbeminnende personen talloze foto’s van zichzelf opgehangen. Ook hun voorgangers hebben de muur tegenover hun extreem luxe werkruimte foto’s volgehangen met foto’s van zichzelf. Misschien wel het grootste knelpunt is het zetten van koffie, deze personen zijn de enigen die koffie zetten. Dit terwijl de gewone TB-student alleen maar koffie mag consumeren. Wat we vaker zien in dit soort structuren is het gebruik van ondergeschikten, ook hier is sprake van in dit systeem. Zo wordt er gebruik gemaakt van commissies waarin een aantal studenten worden ingezet om activiteiten voor hun te organiseren.

Er is nu een tegenbeweging die opstaat tegen dit kartel. Het grootste punt waar zij voor strijden zijn de benoemingen van het nieuwe bestuur. Dit mag volgens hen niet langer in deze carrousel blijven hangen, deze praktijk is dan ook regelrecht in strijd met Artikel 3 van de Grondwet – dat bepaalt: ‘Alle Curioten zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.’ Deze tegenbeweging wilt gewoon de beste persoon voor de positie, ongeacht het huis waar je woont. Er is voldoende talent aanwezig op de faculteit, maar dat krijgt door het partijkartel nu geen kans. We gaan uiteindelijk zien of dit gaat veranderen, echter blijft men toch sceptisch over veranderingen ten opzichte van dit diepgewortelde probleem.